دســـــــته‌بندی‌ مجلات

مجله آرایشی

مجله بهداشتی

مجله عطری

مجله مو

آخرین مقالات​

فواید کلاژن

فواید کلاژن

احتمالا کلمه کلاژن بارها به گوشتان خورده است ولی اطلاعات محدودی در مورد آن به دست  آورده‌ اید. در این مقاله قصد داریم فواید و مزایای کلاژن را به طور کامل معرفی کرده و فواید آن را شرح دهیم. کلاژن فراوان ‌ترین پروتئین موجود در بدن است.  این پروتئین اگر چه در جوانی پوست سهم بسزایی دارد اما عملکرد های مهم دیگری نیز بر عهده آن است. با ما همراه باشید تا با فواید کلاژن آشنا شوید.

فواید کلاژن

کلاژن چیست و چه تاثیری بر پوست و مو و ناخن می گذارد؟

 

 کلاژن یک کلمه یونانی به معنای (تولید کننده چسب) است ، در حقیقت این نام به پروتئینی داده شده که فیبرهای سفید پوست، تاندون ها، استخوان ها، غضروف ها و تمام بافت های رابط را تشکیل می دهد.

کلمه کلاژن اغلب، پوست و ماده ضد پیری را در ذهن ما تداعی میکند اما حقیقت این است که این پروتئین مهم سراسر بدن را در بر میگیرد و در واقع ترکیب اصلی سازنده غضروف عضلات، استخوان ها، پوست و تاندون ها محسوب می شود همچنین در مواد ژلاتینی بدن مانند زجاجیه چشم نیز وجود دارد.بنابراین چیزی بیش از یک ماده ساده در ترکیب کرم های زیبایی است.

کلاژن با بازسازی سلول های مورد نیاز برای حفظ یکپارچگی بافت همبند، مزایای چند بعدی برای سلامت پوست ، استخوان و مفاصل فراهم می کند.بدین خاطر بر رطوب رسانی، لطافت و خاصیت ارتجاعی پوست تاثیر می گذارد.

علاوه بر پوست بافت های پیوندی ما نیز شروع به زوال و ضعیف شدن می کنند که منجر به بیماری های مختلف می شود. در نتیجه کلاژن یک ماده حیاتی برای حفظ سلامتی و جوانی ما می باشد.

در سال های اخیر، مکمل های کلاژن محبوب شده اند. اکثر آنها هیدرولیز می شوند، به این معنی که کلاژن شکسته است و جذب آن را برای شما آسان می کند. کلاژن درون ‌زا (اندروژن) کلاژن طبیعی است که توسط بدن سنتز می‌شود. اما کلاژن بیرون زا (اگزوژن) نوع مصنوعی آن است.

افزایش سن، قرار گرفتن در معرض دود سیگار و همچنین اشعه ماورای بنفش (UV) از جمله عواملی است که سطح کلاژن را در بدن کاهش می‌دهد. کلاژن یک پروتئین سخت، نامحلول و فیبری است که یک سوم پروتئین بدن انسان را تشکیل می‌دهد.  در ادامه مقاله با فواید کلاژن آشنا خواهیم شد.

 

انواع کلاژن

 

۴ نوع اصلی کلاژن که در بدن انسان وجود دارد، عبارتند از:

کلاژن نوع ۱: فراوان ترین نوع کلاژن در بدن است که با توجه به نوع پوست، استخوان ‌ها، تاندون‌ ها، رباط‌ ها و دندان ‌ها یافت می‌شود. کلاژن نوع ۱ مسئول استحکام و ساختار این بافت ها است.

کلا ژن نوع ۲: در غضروف‌ ها یافت می‌شود و مسئول خاصیت ارتجاعی در آنها است.

کلاژن نوع ۳: در پوست، رگ ‌های خونی، ماهیچه ‌ها و اندام‌ ها یافت می‌‎شود.

کلا ژن نوع ۴: کلاژن اولیه ‌ای است که در غشای پایه خارج سلولی یافت می‌شود. این کلاژن کمک می‌کند تا سلول ‌ها در کنار یکدیگر قرار بگیرند.

 

مکمل های کلاژن از کدام نوع کلاژن است؟

 

بیشتر مکمل‌ های کلاژن حاوی کلاژن نوع ۱ هستند.

90 درصد از ذخایر کلاژن بدن را کلاژن نوع ۱ تشکیل می‌دهد که درست در زیر سطح پوست قرار دارد. به دلیل طیف گسترده‌ ای از مزایا کلاژن نوع ۱ بیش از بقیه در قرص‌ های کلاژن مورد استفاده قرار می‌گیرد. مکمل ‌های حاوی کلاژن نوع ۱ معمولا از پوست گاو، ماهی یا پوسته تخم مرغ به دست می‌آیند. بعد از کلاژن نوع ۱، کلاژن نوع ۳ است که بیشترین کاربرد را در مکمل‌ها دارد.

 

اجزای تشکیل ‌دهنده کلاژن چیست؟

 

اجزای تشکیل دهنده همه پروتئین ‌ها اسید های آمینه هستند. کلاژن از ۳ آمینو اسید به نام‌ های گلیسین، پرولین و هیدروکسی پرولین تشکیل شده است. مولکول‌ های کلاژن به شکل یک مارپیچ سه گانه است که با سایر مولکول ‌ها در پوست ترکیب شده و در لایه درم پوست که زیر اپیدرم (لایه خارجی) قرار دارد شبکه ‌ای را ایجاد می‌کند.

وقتی پوست می‌خواهد کلاژن سازی کند، به ۳ اسید آمینه‌ ای که از آنها نام بردیم، نیاز دارد. همچنین بعضی از مواد می‌توانند کلاژن سازی برای پوست را افزایش دهند، مثلا ویتامین C نقش مهمی در افزایش کلاژن سازی برای پوست دارد. با این هدف که کلاژن سازی برای پوست را به اوج برسانید، به تغذیه خود باید توجه کنید و مواد غذایی کلاژن ساز را بیشتر در رژیم خود جای دهید.

 

فواید کلاژن چیست؟

 

  • افزایش سلامت پوست و کاهش چین و چروک ‌های پوستی
  • افزایش آبرسانی به پوست
  • تسکین درد مفاصل و حفظ یکپارچگی غضروف ‌ها
  • کمک به افزایش توده عضلانی
  • جلوگیری از تحلیل رفتن استخوان‌ ها و ابتلا به پوکی استخوان
  • کمک به تقویت سلامت قلب و عروق
  • کمک به استحکام ناخن‌ ها و جلوگیری از شکستن آنها

 

از آنجایی که با افزایش سن، کلاژن سازی در پوست کاهش می‌یابد، برای کمک به افزایش سطح کلاژن یکی از بهترین راهکارها خرید کرم های کلاژن یا خرید سرم های کلاژن است.همچنین می‌توانید از برخی مواد غذایی برای کمک به کلاژن سازی در پوست استفاده نمایید.

 

راهکارهای ساخت کلاژن چیست؟

 

چنانچه اشاره کردیم با افزایش سن بدن کلاژن کمتری تولید خواهد کرد. کمبود کلاژن در سطح پوست کم‌کم علائم پیری را آشکار می‌کند. بنابراین به دلیل از دست دادن خاصیت ارتجاعی پوست، چین و چروک و افتادگی پوست بیشتر خواهد شد. اما وقتی سطح کلاژن در پوست بالا است، پوست نرم و لطیف و بدون چروک است. خوشبختانه راه‌ های زیادی وجود دارد که به واسطه آن ها می‌توان سطح کلاژن در پوست را افزایش داد.

انواع روش های کلاژن سازی پوست

 

توضیحات لازم را در مورد اینکه کلاژن چیست، شرح دادیم. برای کمک به کلاژن سازی پوست می‌توانید از روش‌های زیر بهره بگیرید: استفاده از کرم‌ های کلاژن ساز که به بازیابی کلاژن پوست کمک کرده و در جوان ‌سازی پوست موثر هستند.

ماساژ صورت که به تحریک کلاژن پوست و تقویت عضلات صورت کمک کرده و گردش خون را نیز افزایش می‌دهد. سرم ویتامین C  که کلاژن سازی برای پوست را تحریک نموده و استحکام پوست را افزایش می‌دهد. برای اینکه خاصیت ارتجاعی پوست شما حفظ شود لازم است تا مصرف قند را در رژیم غذایی خود محدود کنید. با مصرف مقدار مناسبی از آب و دیگر مایعات همیشه بدن خود را هیدراته نگه داشته و همچنین برای حفظ کلاژن پوست از مصرف سیگار به شدت بپرهیزید.

نکته آخر این است که هرچه استرس را از خود دورتر کنید، پوستی جوان ‌تر و شاداب ‌تر خواهید داشت و کلاژن سازی برای پوست بهتر صورت خواهد گرفت.

 

در پایان

 

اگرچه با افزایش سن سطح کلاژن در بدن رو به کاهش می‌ رود اما خوشبختانه راه ‌های مختلفی وجود دارد که به کمک آن ها می‌توان مقدار کلاژن را در بدن بیشتر کرده و از مشکلاتی مثل افتادگی پوست، درد مفاصل و مشکلات قلبی جلوگیری کرد. اگر به جوان‌ سازی پوست و سالم ماندن بافت‌ ها و اندام‌‎ های بدن خود اهمیت می‌دهید، از راهکارهای شرح داده شده کمک بگیرید. در این مقاله سعی کردیم شما را با فواید کلاژن آشنا کنیم.

پیمایش به بالا